Iran

Img 2025

Min historia

Ursprungligen kommer jag från den iranska delen av Baluchestan, Jag kom till Sverige som kvotflykting 1987.

Redan i gymnasieåldern satt jag i fängelse och blev utsatt för psykiskt och fysiskt tortyr på grund av min politiska aktivism, fortfarande har jag klaustrofobi att vistas i trånga utrymmen.

Tillsammans med 5-6 personer vistades jag i ett utrymme på knappt 2 kvadrat meter och gick bara två gånger på toaletten om dygnet, när det passades vaktens tider och under begränsade tider.

I samma fängelse avrättades flera av mina vänner, en jämnårig kusin och min engelska lärare far till sitt nyfödda första barn.

I mina persiska och baluchiska dikter har jag nämnt dem vid namn.

Trots förbud och risker för ett nytt fängslande tog jag ändå risken att hälsa på mina avrättade och fängslade medfångars sörjande familjer.

Som ny-utsläppt från fängelset tog jag redan vid tjugo års ålder över faders rollen till mina tre äldre syskonbarn på grund av att antingen var föräldern till barnen/barnet åsikts frihetsberövad, avliden eller hade flytt landet, samt en halvförlamad far som skulle tas om hand och bli övervakad på sjukhus och senare hemma under ett år.

Bland annat tre barn bland de 9 barnen av tre olika syskon föddes under en period på tre månader.

Jag blev expert på att upptäcka sjukdomar i familjen så-väl hos de vuxna som hos de små och de nyfödda.

Det fanns inte en ledig dag under den tiden som jag inte hade ett barn i famnen på väg till sjukhuset eller på väg till fängelset för att besöka mitt syskon, sängliggande egna fadern, en gråtande oroliga svägerska eller en sörjande höggravida syster som blivit änka i sina unga år.

I mina dikter försöker jag sprida mitt budskap till både inhemska svenskar och nyanlända att tillvara-ta, utveckla och förnya det säregna goda som samhället mödosamt har format. 

Jag som har sett, lidit och gått igenom en massa ohyggligheter i mitt gamla hemland på grund av bristen på en rättsstat, lag och ordning ser det som en plikt att försvara, bevara-detta samt-påminna folk att utveckla det man har och inte avveckla det.

Småland

Img 2032

Jag har bott i Småland i Nybro mestadels av min tid i Sverige fram till juli 2019, då jag flyttade till Stockholm.

Mitt största intresse i livet vid sidan av skrivandet har varit och är mitt stora engagemang i människors liv och vardag stort som smått, nära mig som i världen.

Allt som imponerar på mig skriver jag ned i versform.

Jag skriver på ytterligare två språk, mitt modersmål baluchi och persiska, men svenskan tar mer och mer tid i mitt skrivande.

På svenska började jag skriva redan på 1990-talet.

Jag har publicerats enstaka gånger i länets tidningar, i Sveriges radio och-kontinuerligt uppträtt för SFI-elever.

I flera år i rad den 6 juni i samband med Sveriges nationaldagsfirande har jag medverkat som en följd av min ovanligt stora kärlek till landet Sverige.

En stor del av mina dikter handlar om landet Sverige, allt ifrån dess vackra natur, historia, kultur, traditioner till det goda mottagandet och bemötandet vid ankomsten, allt detta och känslan av samhörighet i det nya samhället vars värderingar överensstämde en hel del med mina egna gjorde att jag fick mer bättre intryck av det nya landet. 

Som sagt allt som påverkar mig skriver jag ned om jag varit glad, imponerad eller besviken.

Största delen av det som jag skriver har med samhället att göra, även kärlek och privata dikter.